אנשים רבים חווים במהלך חייהם מפגש כזה או אחר עם אקנה, וסביר להניח שאף אחד מהם לא יתאר את החוויה כנעימה. אמנם נהוג לחשוב שאקנה היא מאפיין של גיל ההתבגרות, אך האמת היא שהתופעה עשויה להופיע גם בגילאים מאוחרים יותר.
מהי אקנה?
מהם הסוגים השונים של האקנה?
קיימים מספר סוגים של אקנה שאותם נהוג לחלק לשתי קטגוריות מרכזיות: אקנה שאינה דלקתית ואקנה דלקתית. כל סוג עשוי לסייע באבחון הגורמים לתופעה, דבר אשר מאפשר תכנון של מהלך טיפול יעיל וממוקד. הנה מספר סוגי אקנה נפוצים במיוחד:
קומדון שחור
הקומדון השחור מוכר בכמה שמות: "פקק שחור", "נקודות שחורות", "ראשים שחורים" או רק "שחורים". הוא פצע אקנה שאינו סתום באופן מושלם והוא אינו דלקתי. התהליך המרחש בעור הוא שזקיק השיער מתמלא בחלב, אך הנקבובית בעור נותרת פתוחה. צבע החלב למעשה מתחמצן בעקבות החשיפה לאוויר, ובשל חשיפה זו בשילוב עם הצטברות תאי עור מתים ופסולת, הופך צבע החלב לאפור או שחור. קומדונים שחורים הם שלב מוקדם מאוד של אקנה וגורמים להתרוממות מינימלית של העור. הם אינם כואבים מאחר והם אינם דלקתיים, כך שמרבית הנזק הוא אסתטי.
קומדון לבן
בדומה לקומדון הלבן, תופעה זו ידועה גם בשם "פקק לבן" או "נקודות לבנות", והיא פצע אקנה סתום באופן מושלם וגם כאן פצע האקנה אינו דלקתי. הקומדון הלבן מופיע לאחר הצטברות עודפת של חלב בזקיק השערה, כמו גם תאי עור מתים. ההבדל המהותי בין הקומדון הלבן לשחור הוא שמשום שהנקבובית בעור נותרה סגורה, נוצר לחץ מתחת לפני העור והחלב נדחק מתחתיו. משום שאין חשיפה של החלב לחמצן, נותר צבעו לבן. אך, בשל הלחץ הנוצר מתחת לעור עשויה להיווצר תחושה לא נעימה.
אקנה דלקתית
שלב זה של אקנה מתחיל ממש כמו הקומדונים, על־ידי חסימה של זקיק השערה עם שומן תת־עורי אשר מגיע מבלוטות החלב. לעומת זאת, במקרה הזה חודרים חיידקים לתוך הזקיק החסום, כך שנוצר זיהום. הימצאות החיידקים מפעילה את מערכת החיסון, אשר מגבירה את אספקת הדם לאזור, כדי לאפשר לכדוריות הדם הלבנות להילחם בזיהום. הדלקת יוצרת את היווצרות הפצעונים בעלי הראש הלבן, או חצ'קונים בשמם העממי. יש להמנע מפתיחה של הקומדון בשל הפרשת החומרים המצויים בו והחיידקים על גבי העור הסמוך אשר תגרור עימה תגובה דלקתית המביאה בין היתר לנפיחות מקומית, אדמומיות וכאב. ואף יוצרת צלקות אקנה.